#_LOCATIONMAP

Дата/Време
Дата(и) - 04/10/2021
Цял ден

Категории


Когато Pink Floyd влизат в Abbey Road Studios през първата седмица на 1975 г., за да започнат работа по деветия си албум, момчетата са изчерпани. Предишният им албум, The Dark Side Of The Moon, се превръща в един от най-големите хитове на десетилетието, превръщайки култовите музиканти в art рокери. Пинк Флойд увеличава новата си публика, като дава активно концерти три години, но идва времето да направят нещо ново. Записването на следващия на Dark Side албум няма да бъде лесно, особено с албума, който все още се задържа в класациите на Билборд.

Междувременно бившият фронтмен на Pink Floyd Syd Barrett страда от умствено разстройство. Неговата осакатяваща пристрастеност към LSD го изгонва от групата през 1968 г. и няколкото самостоятелни албума не са направили нищо, за да възстановят кариерата му през следващите години.
Пет месеца по-късно колегите на Барет все още усещат присъствието му на “Аби Роуд”.

Wish You Were Here е концептуален албум. Текстовете на Waters илюстрират разликата между ранните години на групата – когато Пинк Флойд са група братя, правейки музика за малка, но всеотдайна аудитория – и настоящето. Момчетата са станали не само в мултимилионери след успеха на “The Dark Side Of The Moon”, но и в средство на звукозаписната компания за правене на пари. а приятелството между тях е започнало да изстинва.

“Wish You Were Here” започва с далечна акордова прогресия от 12 струнната акустична китара на Gilmour, обработена, за да звучи така, сякаш звучи от радио на автоможил. Когато прозвучава втората китара, разликата между двете е в остър контраст. Втората китара е силна и ясна, а първата е само призрак, бледа сянка от онова, което е звучало при първоначалния запис.

През 1975 г., Syd Barrett е бледа сянка на себе си. Той прави изненадващо посещение в Abbey Road на 5 юни, препъвайки се в студиото, докато инженерът Брайън Хъмфрис изглажда окончателния микс на “Shine On You Crazy Diamond”.  Сид е толкова променен, че другите не го познават няколко минути – с обръсната глава и вежди. Waters чъвства болка, виждайки приятеля си толкова изгубен, толкова откъснат, толкова далеч от заобикалящия го свят. “Wish You Were Here” е песен за тази умствена неспособност, за отказът да се ангажира с реалността, почит на Waters към по-добрите дни на Барет.

 

 

Wish You Were Here – Pink Floyd