Какво е поп музика – дефиниция от 1950 до сега (Видео урок “Какво е поп музика”)

Въведение

Какво е поп музика? Дефиницията на поп музиката е доста гъвкава. Това е поради факта, че  музиката, идентифицирана като поп, непрекъснато се променя. Може би някои формулират поп музиката като жанр, който е успешен в класациите. За последните 50 години най-успешните музикални стилове в поп класациите са се променяли и развивали. Има обаче няколко последователни модела в това, което познаваме като поп музика.

Поп срещу популярна музика

Лесно е да се обърка поп музиката с популярната музика. The New Grove Dictionary Of Music and Musicians – речникът за музикални ресурси, определя популярната музика като музиката, след индустриализацията от 1800 година, което е най-в съответствие с вкусовете и интересите на градската средна класа. Това би включвало огромен обем музика от водевилни и минестрелни спектакли до хеви метъл. Поп музиката, като фраза със съкратената първа дума (популярна), се използва предимно за описване на музиката, която се е развила от рокендрол революцията в средата на 50-те години и продължава по определим път и днес.

Музика, достъпна за най-широката публика
От средата на 50-те години поп музиката обикновено се определя като музиката и музикалните стилове, които са достъпни за най-широката публика. Или накратко – музиката, която се продава най-много, привлича най-голямата концертна публика и се пуска най-често по радиото. През последните години добавяме и музиката, която най-често се предава цифрово (streaming) и осигурява звук за най-популярните музикални видеоклипове.

След хита като песента на Бил Хейли “Rock Around the Clock” застава начело през 1955 г., най-популярната музика е повлияна от рокендрола и измества “леките” стандарти, които са се излъчвали по телевизията. От 1955 г. музиката, която се харесва на най-широката публика, или поп музиката, е доминирана от звуци, които все още имат корени в основните елементи на рокендрола.

Поп музика и структура на песните

Един от най-основните елементи на поп музиката след 50-те години е поп песента. Поп музиката не се пише, изпълнява и записва като симфония, сюита или концерт. Основната форма на поп музиката е песента, структурата на която се състои от куплети и повтарящи се припеви . Най-често песните са с продължителност между 2 1/2 минути и 5 1/2 минути.

Разбира се, има и забележителни изключения. „Hey Jude“ на „The Beatles“ е епична с продължителност от седем минути. Затова, в много случаи, ако песента е необичайно дълга, винаги има и версия за радио ефир, какъвто е случаят с песента на Don McLean “American Pie”. Тази песен е съкратена  от първоначалния си 8 1/2 минути со малко над четири минути за радио ефир. Има и други крайности –  в края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век, някои хитови песни са с дължина под две минути.

Поп музиката и стиловете

Както и при други форми на изкуство, които целят да привлекат масова публика, като филми, телевизия, шоу от Бродуей – поп музиката е била и продължава да бъде събирателна точка, която заимства и усвоява елементи и идеи от широк спектър на музикални стилове. Рок , R&B, кънтри , диско , пънк и хип-хоп са специфични музикални жанрове, които са повлияли и включени в поп музиката по различни начини през последните десетилетия. През последните години  латино музиката и други международни форми, включително реге и K-pop , имат по-голяма роля в поп музиката, отколкото в миналото.

Поп музиката днес

Днешната поп музика носи значително влияние от развитието на звукозаписната технология. Електронната музика, която се възпроизвежда и записва цифрово, прониква в по-голямата част от днешната най-продавана поп музика. Въпреки това, има изключения от мейнстрийма, като песента Someone Like You на Adele от 2011 г. Тя става първата песен, включваща само пиано и вокали, достигнала до №1 в американската поп класация. През 2014 г. с албума си “1989”  Тейлър Суифт се превръща в най-известния изпълнител на кънтри музика, който сменя стила си. Хип-хопът продължава да играе значителна роля в мейнстрийм поп музиката, като Дрейк (Drake) се изявява като един от най-добрите поп изпълнители на 2016 година.

Въпреки че исторически американските и британските изпълнители доминират в поп музиката, други страни като Канада, Швеция, Австралия и Нова Зеландия все по-силно влияят на международната поп сцена.

Поп музиката в западен стил е основен ориентир за развитието на огромни пазари за поп музика в Корея и Япония. Изпълнителите са местни, но звуците са предимно внесени от САЩ и други страни, които поддържат музика в западния стил. K-Pop, стилът, който се развива в Южна Корея, е доминиран от групи за момичета и момчешки групи. През 2012 г. Gangnam Style на корейския изпълнител PSY, се превърна в една от най-големите световни хитови песни на всички времена. Музикалното видео е събрало повече от три милиарда гледания в YouTube.

Музикално видео

Кратките филми на изпълнители, изпълняващи хитови песни, съществуват като рекламен продукт поне от 50-те години. Тони Бенет твърди, че създава първия музикален клип с видео, показващо как ходи в Хайд Парк, Лондон, докато звучи песента му “Stranger in Paradise”. Нека не забравяме изпълнители като и Боб Дилън, които съзадват филми, които да показват песните им през 60-те години.  През 1981 година се появява кабелния телевизионен канал MTV, който дава сериозен тласък за популяризиране на артистите. Той се излъчва 24 часа в денонощието и може да се каже, че който е имал видео, излъчено в MTV е ставал почти винаги звезда. Каналът в крайна сметка забави излъчването на музикални клипове, но трябва да се даде дължимото му за създаването на късометражни клипове, които да станат   постоянна част от индустрията за поп музика.

Днес рядко се случва хитова песен да бъде в класации без придружаващо музикално видео. Всъщност броят на гледанията на музикален видеоклип се отчита като друг показател за популярността на дадена песен. Много изпълнители издават и видео, което показва текста на песента. Това са филмови клипове, които се фокусират върху текста на песента подобни на караоке.

Pure Pop и Power Pop

Въпреки че поп музиката продължава да е събирателна точка от стилове, има жанр поп музика, чиито изпълнители твърдят, че изпълняват поп музика в най-чистия си вид. Тази музика, обикновено наричана чист поп или силов поп, обикновено се състои от сравнително кратки (не повече от 3 1/2 минути) песни, свирени на стандартната електрическа китара, бас и барабани с вокали, които имат много силен и запомнящ се припев. Такива поп изпълнители от миналото са Raspberry, Cheap Trick и групата от Мемфис Big Star. Счита се се, че хитът на The Knack “My Sharona” e най-големия хит на power pop класацията.

Превод: Добрин Пелтеков Източник: https://www.liveabout.com/what-is-pop-music-3246980

Урокът за печат – .Поп и рок музика

Какво е поп музика
Отбелязана с: